Turistično informativna pisarna Sveti Tomaž

Nov film o F. K. Mešku izide konec leta

Letošnjo jesen bodo na filmskem platnu ponovno zaživeli literarni junaki pisatelja F. K. Meška. Njegova pisava je v odraslost pospremila cele generacije slovenskih bralcev in jih še kasneje nagovarjala v intimni in preprosti govorici pisatelja s Sel.

Filmska ekipa Studia Siposh, na čelu s pisateljevim prapranečakom režiserjem Davidom Sipošem in scenaristom Matjažem Fegušem, je pripravila kratki igrani film ki napoveduje skorajšnji prihod dokumentarno-igranega filma o Meškovem življenju in delu. Direktor fotografije je Simon Gosnik, skladatelj Tim Žibrat.

Zgodba bo vsem, ki so jim Meškove zgodbe znane, blizu, a je ne bo zlahka poimenovati. Ne gre namreč za klasičen prenos novele iz knjižne oblike v filmski jezik, temveč za kolaž, ki ga sestavljajo različni Meškovi liki, kraji in zgodbe. V novem filmu pa so ti različni motivi združeni v eno samo pripoved.

Kratki igrani film Onkraj poljan bo tudi sestavni del prihajajočega dokumentarno-igranega filma z naslovom Tihi večeri o F. K. Mešku, ki nastaja v široki podpori Mestne občine Slovenj Gradec, občin Ormož in Sveti Tomaž ter organizacij Slovenska škofovka konferenca, Sodalitas, Ustanova dr. Antona Trstenjaka, Celjska Mohorjeva družba, Občina Gorišnica in ki pred slovensko publiko prihaja konec leta 2019.

Kratka vsebina: Fant in dekle, ki odraščata v revščini, pri sorodnikih in neskončno pogrešata svojega očeta, se odločita za dejanje, ki bo njuno življenje obrnilo na boljše. Hrepenenje po ljubezni, srečni prihodnosti in družinski združitvi, ju popelje na pot nepredvidljive dogodivščine. Zgodba o odraščanju pa vsebuje vse Mešku ljube tematike – družinske odnose, življenje na podeželju, socialna vprašanja, domoljubje in tolažbo v veri.

 

Studio Siposh, zavod za filmsko produkcijo
Podklin 13, SI-1357 Notranje Gorice, www.siposh.com

 

Nekaj utrinkov s snemanja:

Deli na družabnih omrežjih
%d bloggers like this: