Turistično informativna pisarna Sveti Tomaž

KLET MUZEJ BRUMEN – V IZBORU NAJUSPEŠNEJŠE PRENOVLJENIH OBJEKTOV KULTURNE DEDIŠČINE V SLOVENIJI

Evropska komisija je leto 2018 razglasila za evropsko leto kulturne dediščine in hkrati zapisala, da ideali, načela in vrednote, ki so del evropske kulturne dediščine, ustvarjajo skupni vir spomina, razumevanja, identitete, dialoga, kohezije in ustvarjalnosti za Evropo ter, da je kulturna dediščina za evropsko družbo bistvenega pomena s kulturnega, okoljskega, družbenega in gospodarskega vidika.

Šola prenove se je zato skupaj s partnerji odločila prispevati na način, da naredi izbor uspešno prenovljenih objektov kulturne dediščine iz različnih okolij, mest in krajev Slovenije. Projekt so poimenovali PRENOVE, ZGODBE O HIŠAH.

Izmed vseh objektov kulturne dediščine v Sloveniji, se jih je 50 uvrstilo v ožji izbor, med njimi tudi naša »cimprača« Brumnovih iz Koračic. Le-te je potem ocenjevala strokovna komisija, ki je naredila t.i. »jagodni« izbor res tistih najuspešnejše prenovljenih objektov kulturne dediščine.
S ponosom lahko povemo, da se je tudi Brumnova klet – cimprača, ki so jo poimenovali tudi zrcalo preteklega časa, uvrstila v izbor 17 uspešno prenovljenih objektov kulturne dediščine!

Ob zaključku evropskega leta kulturne dediščine in ob zaključku projekta, so organizatorji tako prvič podelili tudi priznanja lastnikom objektov kulturne dediščine za uspešno in kakovostno izvedeno prenovo ter izdali brošuro z opisi vseh 17 objektov, ki so se uvrstili v izbor uspešno prenovljenih objektov kulturne dediščine.

Verjamem, da smo vsi občani ponosni na dosežek družine Brumen in da bomo v našem kraju še naprej ohranjali kulturno dediščino kot neprecenljiv vir spomina.

Iskrene čestitke Brumnovim in naj »dragulj na vrhu hriba«, kot so cimpračo poimenovali v enem izmed katalogov, še naprej krasi našo lepo občino Sveti Tomaž.

KLET MUZEJ BRUMEN priznanje

Deli na družabnih omrežjih
%d bloggers like this: