Turistično informativna pisarna Sveti Tomaž

Etnološka zbirka Sveti Tomaž

Ponovno je na ogled Etnološka zbirka pri Svetem Tomažu, ki obsega lepo število predmetov, ki pričajo o načinu življenja in kulturi ljudi domače občine in bližnjih krajev.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali, da je zbirka ponovno zaživela v prenovljenih prostorih (bivša pošta) (domačim obrtnikov, posredovalcem fotografij, donatorjem predmetov itd.…). Še posebej se zahvaljujemo gospe Manici Hartman iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož za vso pomoč pri ureditvi in postavitvi zbirke.  V občini Sveti Tomaž smo resnično izjemno ponosni na »novo« pridobitev.

Zbirko si lahko ogledate po predhodnem dogovoru na telefon 041/467-709 Blanka.

Naj spomnimo. V preteklosti so bili predmeti del etnološke razstave, katere odprtje je bilo 30. junija 2006 v zgradbi stare Osnovne šole pri Svetem Tomažu. Pri zbiranju in postavitvi predmetov so takrat sodelovali člani Kulturnega društva Sveti Tomaž, učenci Osnovne šole Sveti Tomaž in Gimnazije Ormož z mentorji, ter sodelavci iz Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Stara šolska zgradba je postala zaradi dotrajanosti objekta neprimerna, zato je Občina pristopila k iskanju novega prostora in ga našla v zgradbi stare pošte, ki je z obnovitvijo postal dom vseh razstavljenih predmetov, ki so skrbno očiščeni in urejeni ponovno zasijali v svoji nekdanji lepoti.

 

 

 

 

kategorija
Deli na družabnih omrežjih